In 2021 kreeg Zuid-Limburg te maken met extreme regenval en wateroverlast. Straten, kelders en huizen kwamen onder water te staan. Wat ons betreft een wake-up call om samen te werken met de natuur, om beter beschermd te zijn tegen droogte en regenval. Dit kan door middel van kleine initiatieven die je zelf onderneemt, of door mee te doen met grotere acties. Dat laatste deden wij afgelopen vrijdag.
De natuur als bondgenoot
Natuurkracht is een fonds en innovatieprogramma dat uitgaat van de natuur als bondgenoot bij het voorkomen van wateroverlast in het Zuid-Limburgse landschap. Waarbij de natuur benut kan worden als bron voor ideeën. In het specifieke geval van het Gulp- en Geuldal zijn er vier oorzaken voor wateroverlast te onderscheiden. Vegetatie speelt een grote rol in het oplossen daarvan. Iets waar iedereen praktisch zelf mee aan de slag kan: haal de tegels uit je tuin, plant inheemse planten op je balkon of leg een groen dak aan. Alle beetjes helpen!
Langste haag van Limburg
Maar er worden ook grotere initiatieven georganiseerd om de sponswerking van de bodem te bevorderen met nieuwe beplanting. Zo startte in november Natuurkrachtmaand de aanleg van de langste haag van Limburg. Deze gaat er voor zorgen dat water beter kan worden opgenomen en dat de waterdruppel naar de Geul en Gulp vertraagd wordt. Daarnaast vormt het een boost voor de biodiversiteit. Een mooie bijvangst.
Handen uit de mouwen als vrijwilligers
Afgelopen weekend plantten Natuurmonumenten, IVN, Hoopheggen, Luboschland en 100 vrijwilligers dan ook 1.000 meter haag in het Geul- en Gulpdal. Op vijf locaties werden meidoorn, hondsroos, Gelderse roos, egelantier en sleedoorn geplant. Ook wij verlieten onze bureaus en laptops om de natuur een handje te helpen. Want buiten de (campagne)werkzaamheden voor Natuurkracht – waarover je meer leest in de case Samen in beweging tegen wateroverlast – wilden we méér doen. Samen met collega's van Total Design en Yuma trapten we vrijdag 22 november af in Mechelen. Zelfs sneeuw en regen hielden ons niet tegen... laarzen en regenjas aan en gaan! Na een heldere uitleg van Natuurmonumenten gingen we in duo's aan de slag. In een mum van tijd plaatsten we heel wat meters haag. En zorgden we hopelijk voor heel veel nieuwe natuurkracht!
Ook iets doen maar weet je niet waar te beginnen? Kijk voor ideeën of een gratis online training op Natuurkracht.org.
Fotografie: Jonathan Vos / Natuurkracht