HEVO
Maastricht University
Digital service design: Mosa Pattern Generator
Online tool voor nieuwe generatie architecten

In de wereldmarkt voor vloer- en wandtegels moet premiummerk Mosa zijn meerwaarde steeds duidelijker aantonen. Daarom ontwikkelt Mosa zich van leverancier naar partner voor (interieur)architecten, woningcorporaties en bouwbedrijven. Zo onderzoekt Mosa met woningcorporaties hoe zij drastisch tijd kunnen besparen in badkamerrenovaties (van drie dagen naar één). Tegen die achtergrond ontwikkelde Zuiderlicht de online Mosa Pattern Generator.

Mosa Pattern Generator

1 / uitdaging

Hoe kan Mosa het digitale keuzeproces beïnvloeden?

Mosa ziet kansen in de digitalisering van werkprocessen. De bouwbranche kan binnenkort niet meer om BIM heen. BIM (building information modelling) is een methodiek waarbij ketenpartners samenwerken vanuit één integraal 3D-model. Een BIM-model is de basis voor besluiten tijdens de hele levenscyclus van het gebouw: ontwerp, bouw, beheer en sloop. Een vlekkeloze digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw is noodzakelijk. In het geval van Mosa: hoe zien de tegels er exact uit in de oppervlakken, wat is hun energiewaarde, etc. Daarom zocht Mosa een manier om klanten te helpen met BIM te werken.

Mosa Pattern Generator

2 / Idee

Fabrikant van designtegels wordt leverancier van ontwerpsoftware.

De architect is de essentiële schakel in het ontwerp- en keuzeproces. Die architect is in 2017 vaak een digital native die zich op webplatforms oriënteert op bouwmaterialen. Die informatie wil hij of zij snel gebruiken in ontwerpprogramma’s als SketchUp, AutoCAD en Revit. Hoe kan Mosa zijn collectie nuttig ontsluiten voor deze nieuwe generatie architecten?

Op basis van customer journey-onderzoek luidt het centrale inzicht: richt je op concrete activiteiten van individuen. Begrijp hun problemen en uitdagingen en ontwerp daar duurzame oplossingen voor. Onze uitdaging was dus: ontwerp een customer experience voor zowel de jonge architect (die een presentatie voorbereidt) als de accurate technisch tekenaar (die digitale bestekken moet leveren).

Dat digital service design leidde tot de Mosa Pattern Generator. Daarmee kan de architect of interior designer alle kanten op. Van complexe tot eenvoudige patronen. Ingetogen of uitgesproken. Hij kan patronen wijzigen of zelfs tegel voor tegel aanpassen. En: hij exporteert ze in een handomdraai naar zijn eigen omgeving. Tegelijk rekent de Mosa Pattern Generator hoeveelheden en formaten van de benodigde tegels uit en genereert het een werktekening met instructie voor de tegelzetter.

De Mosa Pattern Generator combineert de modernste html-technieken zodat real time, realistisch, offline en client-side gewerkt kan worden. Een vloer of wand kan in een foto getekend worden, inclusief realistische glans.

3 / Resultaat

Bij 'digital natives' de wereldwijde concurrentie veruit de baas.

De Pattern Generator positioneert Mosa wereldwijd far ahead of the competition. Zelfs in de Verenigde Staten kennen distributeurs geen producent van bouwmaterialen die zijn digitale informatievoorziening zo goed voor elkaar heeft. Mosa wordt hierdoor onmiddellijk een relevante speler bij digital natives.

Een eigentijds ontwerp wordt met de Mosa Pattern Generator visueel overtuigender en technisch realiseerbaarder. Omdat de Pattern Generator creativiteit koppelt aan calculatie helpt hij dus alle ketenpartners, of ze nu wel of niet al werken met BIM:

  • De ontwerper kan zelf vloeren en wanden creëren met alle tegels uit de Mosa-collectie.
  • De technisch tekenaaar kan hires visuals seamless exporteren naar 3D-pakketten.
  • De aannemer weet hoeveel dozen hij nodig heeft.
  • De tegelzetter krijgt instructies voor de realisatie van het patroon.
  • De consument ziet precies wat hij krijgt.

Mosa wordt hierdoor meer en meer erkend als mentaal marktleider. En ook voor deze tool geldt: niet voor niets prijswinnend!

Voor ons gaat design verder dan alleen tegels. Service design is steeds belangrijker. Mosa wil het werk van architecten vereenvoudigen met digitale technologie. Zuiderlicht weet dit om te zetten naar oplossingen. De Pattern Generator ontsluit onze data naar de software waar onze klanten elke dag mee werken.
Dirk van Lier
Marketing Director, Mosa (2018)
Mosa muurbelettering en touchscreens