header2-05.svg
share

Snelheid en veiligheid zijn belangrijke randvoorwaarden voor websites. Logisch dus dat wij bij de bouw en keuze voor hosting van onze sites met beide rekening houden. Voor de meeste websites volstaat die basisinrichting. Soms is er echter behoefte aan meer. Bijvoorbeeld als je webshop supersnel moet zijn of als je veelvuldig last hebt van cyberaanvallen. Maar ook als je te maken hebt met piekbelastingen van je website, zoals dat geldt bij de start van de verkoop voor het nieuwe seizoen bij Theater aan het Vrijthof. De implementatie van de netwerk services van Cloudflare biedt in dat geval uitkomst. Hieronder vertellen we je meer over het wat, hoe en waarom van Cloudflare. 


Wat is Cloudflare?

Cloudflare is een zogenaamd Content Delivery Network (CDN) dat de prestaties en veiligheid van websites verhoogt. Kort gezegd zorgt Cloudflare ervoor dat content via de snelste route bij jouw eindgebruiker komt. 

cloudflare_explainer.gif

Hoe zorgt Cloudflare voor een snellere website? 

Als je een webpagina bezoekt wordt er onder water een verzoek naar de server gestuurd om de content op te halen en te tonen. Als er te veel aanvragen tegelijkertijd binnenkomen kan dat ervoor zorgen dat de server overbelast raakt. Dat leidt tot een trage of onbereikbare website.

Cloudflare is erop gericht om deze server te ontlasten, namelijk door als CDN tussen de website en de server in te gaan zitten. In deze tussenlaag wordt alle content van de website opgeslagen met behulp van caching- en compressietechnieken. De bezoeker krijgt nu dus eerst de cache van de opgevraagde pagina te zien. De laadtijd daarvan is natuurlijk veel korter dan wanneer de server de opgevraagde content helemaal opnieuw moet genereren. Bovendien comprimeert Cloudflare alle content automatisch zodat alles zo snel mogelijk wordt verstuurd.

Internationale bezoekers 

Wordt jouw website gehost op een server in Nederland, maar krijgt jouw website veel internationale bezoekers? Dan heeft Cloudflare nog een extra voordeel. De CDN-laag is namelijk gebaseerd op een wereldwijd netwerk, waardoor er altijd wel een netwerkpunt in de buurt van jouw websitebezoeker is. Stel je bezoeker bevindt zich in Hong Kong, dan maakt hij contact met de Cloudflare server in Azië. De content hoeft dus niet meer de afstand van jouw Nederlandse server naar Hong Kong af te leggen, wat leidt tot een hogere snelheid en een betere gebruikerservaring. 

cloudflare_theater.png

Voorbeeldcase: Theater aan het Vrijthof 

Voor Theater aan het Vrijthof is de aankondiging van het nieuwe seizoen een cruciaal moment in de kaartverkoop. Om iedereen een kans te geven, start de kaartverkoop op een vooraf bekendgemaakt tijdstip. Voor theaterbezoekers is dit hét moment om die gewilde kaartjes voor Najib Amhali, Jack Poels, Fred van Leer en vele anderen te bemachtigen. Je mag er dus op rekenen dat fans massaal in de startblokken staan om te bestellen. Het vele verkeer kan de website echter erg traag maken of zelfs onbereikbaar. Om dit te voorkomen wapenden we de website beter tegen deze piekbelasting met Cloudflare. 

Waarom is Cloudflare veiliger? 

Je leest het vaak genoeg in de krant: websites krijgen meer en meer te maken met cyberaanvallen. Een distributed-denial-of-service-aanval (DDoS aanval) bijvoorbeeld, waarbij ontzettend veel verkeer naar computers of servers wordt gestuurd. Servers raken dan al snel overbelast, wat jouw website kan treffen. Cloudflare kan zo’n aanval echter verdelen over het totale wereldwijde netwerk, waardoor de impact wordt verkleind, en je website beter beschermd is. Daarnaast opereert Cloudflare vóór de webserver en voorziet het de website van het HTTPS-protocol van een SSL-certificaat.

Zijn er ook nadelen? 

Zoals met bijna alles het geval is, heeft Cloudflare niet alleen maar voordelen. Er zijn ook nadelen ten opzichte van de traditionele serveropzet. Doordat het CDN en de server apart van elkaar functioneren, is er communicatie en coördinatie nodig vanuit de website richting Cloudflare. Deze aansturing voegt een laag complexiteit aan het systeem toe.

Benieuwd of Cloudflare iets voor jullie website is?

Neem dan contact op, ik vertel je er graag meer over.

Geschreven door
Ruud Walraven & Carlijn van Selst
Volg ons op