share

Wij zijn deze dagen met z’n vieren thuis. Ik werk in de woonkamer, waar zoon en filmstudent Willem wel eens aanschuift om materiaal te editten. Dochter Kato werkt liever op haar eigen kamer aan opdrachten voor haar opleiding Illustratie.

Militair rooster

Op onze koelkast hangt een militair rooster. Mijn vrouw Marielle heeft daarop de huishoudelijke taken verdeeld zoals de badkamer schoonmaken, koken en stofzuigen. Het is hier tenslotte geen hotel, haha. Die structuur is heel plezierig. Dat voorspelbare helpt ons en werkt goed. Al gaat het soms toch wel eens mis. Dan ligt er zo'n focus op het vervullen van die taak dat de kinderen even vergeten dat ik hier zit te werken. Zo was ik laatst aan het videobellen met een klant toen er opeens met veel lawaai een stofzuiger voorbijkwam.

Martijns ochtendwandeling.png

Frisse neus halen in het Jekerdal.

Martijn Sint Pieter.jpg

Wandelen bij Fort Sint-Pieter.

Martijn hoge fronten.jpg

Ontwaken in de Hoge Fronten.

Martijn Vrijthof.jpg

Flaneren over een uitgestorven Vrijthof.

Sociaal dier

Thuiswerken is voor mij niet ongewoon. 25 jaar geleden deed ik dat al. Telewerken heette dat toen. Ik mis wel het 'functioneel rondlummelen’ op kantoor. Om wat in beweging te blijven loop ik normaal gesproken regelmatig door het pand en vraag ik mensen wat hen bezighoudt. Daar ga ik ze nu niet speciaal voor bellen, dat vind ik echt next level. De onderlinge communicatie is daardoor heel functioneel en zakelijk. Dat is superefficiënt, want zonder informeel contact kun je meters maken. Maar het ontbreekt wel aan smeerolie. We blijven toch sociale dieren...

Ik mis het functioneel rondlummelen op kantoor.
Martijn Kagenaar
Strategy director, Zuiderlicht

Verandering went razendsnel

Deze tijd vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen. Opdrachten waar groepssessies voor gepland stonden werden aanvankelijk direct on hold gezet. Intussen bedachten we andere werkvormen en nu komen die projecten gelukkig toch op gang. Mensen wennen heel snel aan die moderne technieken. Maar het gaat verder dan dat. De informatie die je ophaalt is anders. Je werkt taakgerichter. Waar je in zo’n sessie normaal ook wel leunt op spontaniteit en impulsen, geven mensen hun input nu op basis van huiswerk en voorbereiding. Die degelijke werkwijze is niet per se beter dan de organische, maar wel echt anders, en daar moet je rekening mee houden.

Martijn niet meer naar Kanne.png

Naar Kanne kan niet meer.

Schermafbeelding 2020-04-04 om 00.21.09.png

Binnen de lijntjes fietsen.

Frisse buitenlucht

Normaal wandel ik altijd naar kantoor. Maar in het begin van de quarantaine kwam het wel eens voor dat ik om 18.00 uur nog helemaal niet buiten was geweest. Daarom besloot ik dat ritueel anders in te vullen. Mijn vrouw en ik maken nu elke ochtend een frisse wandeling 'naar kantoor'. Van waar ik woon ben je zó op de mooiste plekken. Ook fiets ik wel eens in de pauze. Gewoon even een rondje Kanne. Maar nu België verboden terrein is, verzin ik weer andere routes. Zo flirtte ik vorig weekend 130 kilometer met de grens tijdens een rit door Zuid-Limburg. Voor je hoogtemeters hoef je echt niet naar Spa!

Geschreven door
Krista Lahaye
Volg ons op