header cc copy.jpg
share

Centre Céramique in Maastricht trekt zo’n 400.000 bezoekers per jaar. Logisch dat het gebouw na 20 jaar intensief gebruik toe is aan een update. In alle facetten. Herinrichten, hier en daar vernieuwen, verduurzamen en nog toegankelijker maken. Maar vooral ook ruimte maken voor ambities! Want naast een fantastische bieb, super wisselende exposities over fotografie en beeldcultuur krijgen de vaste tentoonstellingen over de Maastrichtse geschiedenis meer aandacht. Bovendien wordt in het souterrain de gloednieuwe muziekschool gehuisvest. Al met al zal dat aantrekkelijk zijn voor jong en oud. Bewoner of bezoeker van de stad. En omdat het niet zo vreemd zal zijn dat we over die 400.000 per jaar gaan is er maar meteen een roltrap in gezet! 

 

Ruimtelijk, grafisch en illustratief:
voor elk aspect een expert

Het gebouw is ontworpen door architect Jo Coenen, dus hij regisseert. Maar Eric Uijterwaal (projectleider van de herinrichting) stelde Kinkorn aan voor de herinrichting en ruimtelijke vormgeving. En al snel werd Zuiderlicht gevraagd voor de grafische en illustratieve vormgeving. Zuiderlicht betrok meteen de in Rotterdam wonende Limburger Stang bij deze uitdaging. 

IMG_8880.jpeg

De uitdaging: hoe zorgen we voor inspiratie, helderheid en rust?

Wegwijzers, instore-schermen met wisselende boodschappen, belettering van liften, balies, toiletten en kasten, digitale presentaties van geschiedenis en erfgoed, vormgeving van touch-screens etc. moeten allen opnieuw vormgegeven of ontwikkeld worden. Uiteraard in een beeldtaal die naadloos past bij Coenens ontwerp en de driedimensionele vormgeving en keuzes van Kinkorn. 

De 'valbescherming' van Stang bestaat uit 40 panelen. Elk paneel bevat elementen van heden, verleden en toekomst van Maastricht en is een ontdekkingstocht op zichzelf.

Het is heerlijk werken met Zuiderlicht. Verrassend en toch binnen de afspraken. Dat vind ik knap.
Eric Uijterwaal
projectleider herinrichting, Centre Céramique

Het resultaat ging erin als Ketellapper  

Zuiderlicht definieerde kleurgebruik, typografie, iconografie, de omgang met de illustraties en heldere stramienen en paste die toe op alle gevraagde uitingen. Door die basis consistent en consequent toe te passen is er sprake een multifunctionele en duurzame Centre Céramique-taal die in de tijd zijn waarde zal bewijzen. Stang ontwikkelde een enorme set van zwart/wit illustraties waarin allerlei aspecten van het verleden, heden en toekomst van de stad zijn verwerkt. Ze zijn terug te zien op het 40 meter lange vide hekwerk, speelelementen, presentatiecabines (Van Lieshout), verlichtingsarmaturen, achterwanden etc. En details zijn verwerkt op de digitale uitingen.

CC_wegwijzers.gif

Je komt er slimmer vandaan ;-)

Het geheel nam een paar maanden in beslag, maar wij zijn super trots op het resultaat en kunnen niet wachten tot alles weer gewoon open mag. Het was leuk en fijn met de toppers van Kinkorn te werken, met onze held Stang, maar ook met oud-collega Eric en Tiny natuurlijk. Ga snel eens kijken! Je komt er slimmer vandaan.

Meer weten?

Vraag het Melianthe, zij kent alle ins en outs!

Geschreven door
Peggy van Sebillen
Volg ons op