ZUIDERLICHT_EDA 2024 GOLD_2400x900.jpg
share

Enkele weken geleden maakten we bekend dat Zuiderlicht genomineerd was voor een European Design Award in de categorie Book cover series. Afgelopen zaterdag vond de prijsuitreiking plaats in Napels. En ... drumroll please ... we pakten goud! Een blije Bert en trotse opdrachtgever Theater aan het Vrijthof namen de award in ontvangst.

TAHV_Stapel.jpg

Theater aan het Vrijthof heeft een centrale plek in het culturele weefsel van de stad Maastricht en de omliggende (eu)regio. Een plek waar het doel is om inclusieve toegang tot cultuur voor alle delen van de samenleving te garanderen. Een theateravond biedt inspiratie, reflectie, ontspanning en verbinding. Je gaat verrijkt en verlicht naar huis. Hoe theater – en Theater aan het Vrijthof in het bijzonder – de stad verlichten was onze inspiratiebron voor de cover van de seizoensbrochure 2023-2024, die we conceptueel benaderden.

Dynamische fotosafari

We ontwierpen een verlichtingssysteem op maat dat alle letters van het woord ‘verlicht’ kan spellen. Deze namen we mee op een nachtelijke fotosafari door de stad Maastricht, samen met fotograaf Hugo Thomassen en de opdrachtgever. We bezochten iconische plekken en verrassende locaties. En legden vast hoe de letters letterlijk en figuurlijk de stad verlichtten. Elke letter kreeg een eigen omslag, waardoor een coverserie van acht varianten ontstond. Aan de binnenzijde wordt het concept uitgelegd door het woord verlicht verder uit te spellen in afbeeldingen.

VERLICHT systeem_uitwerking 1920x1080.svg
03_THEATER AAN HET VRIJTHOF_COVER SET V-E.jpg
04_THEATER AAN HET VRIJTHOF_COVER SET R-L.jpg
05_THEATER AAN HET VRIJTHOF_COVER SET I-C.jpg
06_THEATER AAN HET VRIJTHOF_COVER SET H-T.jpg

Visualisatie van dynamische relaties

Soms is er ingezoomd op de letters, de andere keer is er afstand of zelfs onscherpte. Dit weerspiegelt de dynamische en diverse wereld van theatervoorstellingen en theatergezelschappen. De afstand tot het podium,  en de relaties tussen hen en het publiek. Een ander opvallend detail is de open rug van het boek, die aansluit bij de anti-glamourlook van fotografie. Samen benadrukken het fotografieconcept en de afwerking het toegankelijke karakter van Theater aan het Vrijthof. Cultuur is voor iedereen, en niet alleen voor mensen in een ivoren toren. Het is onze manier om het onderwerp verlichting minder hoogdravend te maken op een tastbare manier.

07_THEATER AAN HET VRIJTHOF_BEHIND THE SCENES A.jpg
Theater a-h Vrijthof Verlicht_17967.jpg
Theater a-h Vrijthof Verlicht_17987.jpg
67460452-112d-4dc6-867c-7715556cf4cc.jpg
53765014115_90c9c8cd4e_o.jpg
Geschreven door
Zuiderlicht
Volg ons op