Z_blog_spelfouten_1600x500pix_1.png
share

Goede teksten brengen de boodschap op een aansprekende en heldere manier over aan de doelgroep. Het voorkomen van spelfouten, taalfouten en tikfouten hoort daar ook bij. Een foutloze tekst leest tenslotte net even wat lekkerder. We maakten een lijstje van de fouten die wij het vaakst voorbij zien komen tijdens het redigeren van teksten van onze opdrachtgevers. De d’s en t’s lieten we hierbij buiten beschouwing. Benieuwd of jij de goede antwoorden weet? Lees met ons mee!

1. HBO, Hbo of hbo? 

Velen schrijven de afkortingen van onderwijstypen in kapitalen, of startend met een hoofdletter. De enige juiste wijze is in kleine letters: hbo, mbo, vwo, havo, mavo en vmbo.

2. jaren ’80 of jaren 80?

De optie mét apostrof voor het jaartal is het populairst, maar helaas niet juist. De apostrof wekt de indruk dat er iets is weggelaten, namelijk 19. Maar je zegt niet ‘in de jaren 1980’. Daarom is jaren 80 correct.

3. Euregio of euregio?

Zo'n woord dat zeker in de provincie Limburg in heel wat teksten voorkomt. Beide opties zijn juist, afhankelijk van de context. Euregio wordt echter vaak onterecht met een beginkapitaal geschreven. De regels zijn als volgt:

  • euregio = als er in z’n algemeenheid wordt gesproken over een aaneengesloten gebied dat economisch een eenheid vormt.
  • Euregio = als onderdeel van de naam van een specifieke euregio, bijvoorbeeld Euregio Maas-Rijn

4. te(n) alle(n) tijde(n)?

Waar kwam die n ook alweer? Dit soort vaste uitdrukkingen uit de tijd dat het Nederlands nog een naamvallensysteem had is vaak lastig. Juist is: te allen tijde.

5. continu of continue?

Beide opties zijn correct, maar welke versie is afhankelijk van de zin. Veel mensen gebruiken echter altijd continue, wat dus niet terecht is. De vuistregel is: er komt alleen een e bij als je die ook hoort. Continue is dus een verbuiging van continu. Je kunt dit vergelijken met gevaarlijk(e) en tijdelijk(e). 

  • Continu = Mijn collega is continu in beweging.
  • Continue = Mijn collega maakt een continue beweging. 

6. Provincie of provincie? 

Officieel is provincie altijd met een kleine letter. Dus provincie Noord-Holland. Dit omdat het geen eigennaam is maar een soortaanduiding. Soms komt in een document meermaals het woord provincie voor, maar in verschillende betekenissen: de provincie als gebied en als bestuursorgaan. Om onderscheid te maken hanteren wij in die gevallen de spellingsregel zoals gedefinieerd door de Provincie Limburg: 

  • provincie Limburg = het gebied
  • Provincie Limburg = het provinciale bestuur 

7. € 50 of €50?

Juist is € 50. Na een valutateken gebruiken we dus altijd een spatie. Nou ja, bijna altijd. Er is namelijk een uitzondering: bij een samenstelling verdwijnt de spatie. Dus bijvoorbeeld bij €50-biljet.

8. zowiezo, zowieso of sowieso? 

Van dit woord bestaan ontelbaar veel varianten. De enige goede spelling is sowieso, dus met twee s’en. Verwarrend natuurlijk, want je hoort een z. Hoe zit dat dan? Sowieso is een leenwoord uit het Duits! 

9. 160 gasten of 160 Gasten

Als een zin begint met een cijfer, getal of symbool krijgt het daarop volgende woord geen hoofdletter. Bijvoorbeeld:

  • 160 gasten zwaaiden het bruidspaar uit.
  • #taalvoutjes is een populaire hashtag.

10. er vanuit gaan, ervan uitgaan,  ervanuit gaan of er vanuitgaan?

Hmmm. Waar komt die spatie nou? De verwarring ontstaat omdat 'vanuit' ook een correct woord is, maar in dit geval wordt dat voorzetsel niet bedoeld. Het gaat om het werkwoord 'uitgaan'. In principe schrijf je 'ervan uitgaan' dus als twee losse woorden. Behalve als er iets tussen 'er' en 'van' of tussen 'uit' en 'gaan' komt te staan.

  • Laten we ervan uitgaan dat hij werkt.
  • Laten we er maar van uitgaan dat hij werkt.
  • Ga er maar van uit dat hij werkt.
  • We gaan ervan uit dat hij werkt.
  • We gaan er dus van uit dat hij werkt.

Nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van tekst? Lees dan verder over eindredactie door Zuiderlicht of copy en storytelling

 

Geschreven door
Krista Lahaye
Volg ons op