ZL_header-images-BLOG-02.jpg
share

Spreken in het theater of in het openbaar vraagt inzicht in taal en beheersing van spraak. Oud toneelacademie docent Oene Zwietink schreef er samen met Berbke Hermans een boek over: Ondertekst, de Maastrichtse Methode. Onze oprichter André hielp Zuiderlichtvriend en -fan Oene met advies, ontwerp en typografie. 

De essentie van taal en spraak

Ondertekst is een verkenning naar de essentie van taal en spraak. Het woord ‘ondertekst’ vind je niet in de Van Dale. Wat ermee bedoeld wordt is dat  een (toneel)speler met tekst kan zeggen wat hij bedoelt, ook als er letterlijk iets anders staat. In het theater, in een nieuwe werkelijkheid, creëren taal en spraak de verbeelding. Spreken en spelen met taal en spraak in tijd en ruimte. De Maastrichtse Methode ontwikkelde daarvoor een eigen benadering. Dit boek behandelt het oefenen en trainen van de stuurkracht over melodie, ritme en timbre, de expressie, van taal en spraak.

Gijs Scholten van Aschat (acteur, schrijver en stem van luisterboeken)  vertelt in het tv-programma Op1 over Ondertekst.

Wat typografie vermag voor de inhoud

De inhoud bestaat uit nogal wat 'lagen': citaten, gedichten, oefeningen, instructie etc. Dat vraagt wat van de lezer. Maar ook van de typograaf. Als gebruiker van het boek kun je duidelijk merken dat de ontwerper zich verdiept heeft in de tekst en de overdracht van inhoud. André noemt het zelf een typografisch uitdaging die redelijk gelukt is ;-)

Wie is Oene Zwietink?

Oene is een huisvriend. En huisvrienden helpen we graag. Zeker als hij/zij over kennis beschikt die hij met de wereld wil delen. Zwietink werkte tussen 1971 en 1993 op de Toneelacademie Maastricht. Hij was o.a. actief als hoofdvakdocent spreek- en stemtechniek en studieleider van de acteursopleiding. In die periode ontwikkelde hij ideeën over de relatie taal, spraak en acteren in nauwe samenwerking met speldocenten en regisseurs. Zo ontstond de Maastrichtse Methode. In 2000 publiceerde hij hierover onder de naam Lang Meegaan. Samen met Berbke Hermans (spraakdocent/coördinator acteursopeliding)  werkte hij aan een herrijking van de Maastrichtse Methode. Ondertekst is hiervan het resultaat.

Interesse in het boek? Het is onder anderen te bestellen via Brave New Books en Bol.com.

Ondertekst boekcover.jpg
Geschreven door
Peggy van Sebillen
Volg ons op