Hotelschool Maastricht
ARP Nederland
Website Museumnacht Maastricht
Online liefde aanwakkeren voor cultuur

Museumnacht Maastricht startte in 2015 als een initiatief van Bonnefantenmuseum, Bureau Europa, Boekhandel Dominicanen, Marres, Museum aan het Vrijthof, Natuurhistorisch Museum, Drukkunstmuseum en Van Eyck. Inmiddels wordt het evenement door 13 kunst- en cultuurpartijen in de stad gedragen, en is deze art night out een begrip geworden. Zuiderlicht werkt al sinds de eerste editie in 2016 mee aan Museumnacht Maastricht. Op bestuurlijk niveau en op het gebied van communicatie en design. 

mnm-mock.png

1 / uitdaging

Programmering toegankelijker maken

De website is een belangrijk communicatiemiddel voor Museumnacht Maastricht. Het is dé plek waar voorafgaand aan het evenement alle informatie samenkomt. Van programmering tot ticketinformatie. Voor de eerste editie werd met minimale middelen een eenvoudige website neergezet. Maar door de groei van zowel de populariteit van het event als de programmering ontstond er behoefte aan een nieuwe online presence. Mede dankzij een financiële bijdrage van het Elisabeth Strouven Fonds was het mogelijk om een nieuwe website te ontwikkelen. Een website die het voor de bezoeker makkelijker en aantrekkelijker maakt om te grasduinen in het aanbod en de pareltjes eruit te pikken. Iets dat niet alleen goed van pas komt in de aanloop naar het evenement, maar ook tijdens het daadwerkelijke bezoek. Dat de website mobielvriendelijk moest zijn was dus een no-brainer.

mnm-programma-93de7ce8.jpg

2 / Idee

Seamless filteren en activiteiten liken

Een multidisciplinair team Zuiderlichters ging in samenwerking met Jump the Gap op zoek naar manieren om het programma beter onder de aandacht te brengen. Daarbij concludeerden we dat de website van veel meer toegevoegde waarde kan zijn tijdens het event. Dit enerzijds door het zeer uitgebreide programma makkelijker doorzoekbaar te maken. En anderzijds door de mogelijkheid te bieden om activiteiten die je aanspreken vast te leggen.
 
Met behulp van tags creëerden we categorieën binnen de programmering. Van ‘eten & drinken’ en ‘science’ tot ‘performance’ en ‘kinderen’. De resultaten kun je vervolgens sorteren op locatie of tijdstip. Zo maakt de bezoeker binnen no-time een overzicht van voor hem relevante activiteiten. Daarbij maken we gebruik van de nieuwste technieken. Door alle acties client-side te laten uitvoeren hoeft de pagina bijvoorbeeld niet opnieuw te laden als je de filter verandert. Dit komt ten goede aan de snelheid en zorgt voor een seamless gebruikerservaring.

mnm-mobile.png

Iets leuks gezien? Dan kan de bezoeker een hartje toekennen aan de activiteit. Een knipoog naar sociale media. Onder ‘jouw nacht’ wordt een timetable gegenereerd van alle gelikete programmaonderdelen. Inclusief kaartje zodat je een overzicht hebt van de locaties. Zo kun je je als bezoeker supergoed voorbereiden om het meeste uit deze bijzondere nacht te halen. Handig is dat je niet hoeft in te loggen om gebruik te maken van deze functie. De toegekende hartjes worden op je telefoon onthouden. Lekker laagdrempelig dus!
 
Om de website helemaal mobile friendly te maken, deden we slimme ingrepen. Zo gingen we bijvoorbeeld voor een afwijkende plaatsing van het menu op kleinere devices. Geen navigatie bovenaan de pagina maar onderaan het scherm, geïnspireerd op apps. Dichter bij je duim dus, en daardoor letterlijk beter binnen handbereik. Qua look & feel sluit de website helemaal aan bij de inmiddels bekende geel-met-blauwe stijl. Zelfs het Google Maps kaartje is gestyled in de huisstijlkleuren.

MuseumnachtMaastricht-2019-frontpage-1.png
MuseumnachtMaastricht18_13-04-2018__BrianMegensPhotography_D4_SMQ_167_of_180.jpg

3 / Resultaat

Publiekslieveling met power

De website zorgt er voor dat het avondspektakel van 13 art venues met 18.000 m2 aan kunst, en ruim 300 kunstenaars, performances en side-events op elk device overzichtelijk wordt gepresenteerd. En iedereen die zo min mogelijk wil missen en maximaal van de nacht wil genieten is superblij met de persoonlijke must-see & to-do lijst.

mnm-browser.png