kommel18.jpg
share

Eén van de lastigste opdrachten is het bedenken van een goede naam. Privé en zakelijk. Voor kind of klant. De naam van je kind vergt vaak een zwaardere bevalling dan die in de kraamkamer. Kiezen we voor familietraditie, modegril of zelfprofilering?

Zilver, Stoer en Lente

Bij onze Willem wemelt het op school van de Jari’s en de Youri’s. Begrijpelijk, in 1997 scoorden Litmanen en Mulder wekelijks. Maar bij Kato zitten drie Julies in de klas. Welke hype veroorzaakte die hausse?). Gunnen we ons kind een comfortabel leven of gaan we voor het snelle applaus in de vriendenkring? Een ex-collega zadelde haar dochter op met een eeuwig Zoetemelk-syndroom: ‘Zilver’ noemde ze het wurm. Onze kapster noemt haar zoontje Stoer. En ook jij kent vast wel iemand met een Vrijdag, April of Lente in de buggy.

Van abstract tot beschrijvend

Ook zakelijk valt het niet mee om een goede naam te bedenken. Er zijn al tienduizenden bedrijfsnamen. Wees dan maar eens origineel, betekenisvol én authentiek. Abstracte namen kun je gebruiken voor heel uiteenlopende diensten en producten: Ziggo, Ziut, Zigila. Het kost wel wat tijd en geld om uit te leggen wat die bedrijven doen, maar ‘het bekt lekker’. Beschrijvende namen zijn juist ‘lekker concreet’, met als nadeel dat je er niet veel kanten mee op kunt. Met een ambachtelijk achtervoegsel (-winkel, -fabriek of -plein) klinken we vlot maar niet pretentieus. Als de domeinnaam nog maar beschikbaar is! Erwin Vrijman schreef er een kostelijk en rijk gedocumenteerd boekje over: De bedrijfsnamenfabriek.

blog-medewerker-functiebenaming.jpg

 

Niche van functienamen

Deze week maakte ik kennis met de voor mij geheel nieuwe niche van functienamen. Niet bij Zuiderlicht hoor, daar hebben we maar een paar smaken: ontwerper, projectleider/adviseur en developer. Bij andere bureaus ben je na tien jaar trouwe dienst design director. In grote organisaties is dat lastiger. In je functienaam komt alles samen: deskundigheid, taak, bevoegdheid, salarisschaal, carrièreperspectief, status. Zo kreeg ik van beleidsmedewerkers ooit al visitekaartjes met daarop ‘ontwikkelaar’, ‘facilitair strateeg’ en ‘senior expert specialist’. Waar eindigt dat?

Het is dan ook heel begrijpelijk dat de overheid zo nu en dan een vacature heeft voor een ‘medewerker functiebenaming’. Want ook dat is een vak. Weet iemand waar je het kunt leren?

Geschreven door
Martijn Kagenaar
Volg ons op