bliefbiedemam-grid.jpg
share

Sinds hij kinderen heeft eet Ron Vermeeren elke week een keer bij zijn ouders. Elke dinsdag. Met zijn vrouw en zijn twee kinderen. Zijn moeder kookt ouderwetse – hoewel tegenwoordig best wel hippe – Nederlandse of Limburgse gerechten. Aardappelen, groente en vlees. Vaak soep, soms een toetje. Sinds een jaar of vier is hij de kookkunsten van zijn moeder gaan vastleggen.

gerechtjes-2.jpg

Aardappelhart

Naast zijn werk bij ons als developer is Ron een ‘enthousiaste fotograaf’. Niet zomaar één: hij volgde de 3-jarige opleiding aan de Syntra Campus in Hasselt (tegenwoordig Genk) die hij inmiddels met diploma heeft afgerond. De foto’s van zijn moeders kookkunst worden geplaatst op Instagram met de hashtag bliefbiedemam. Ron: “Dat is voor mij de kern: je kunt altijd terug bij de mam. Een vaste basis als er zorgen zijn maar ook als er leuke dingen zijn. Met die inslag ben ik #bliefbiedemam gaan gebruiken. Om ze bij elkaar te houden.” Het begon met de aardappel in de vorm van een hartje. Ron: “Die was toevallig zo geschild. Ik zag meteen het hart. Dat soort dingen valt mij meteen op.”

aardappel in de vorm van een hart.jpg
In tied van elenj en gelok, kenste noa de mam altied terok
Janse Bagge Bend
ronvermeeren___BohRQBpiN36___.jpg
gerechtjes-1.jpg
gerechtjes-4.jpg

Verhalen delen

Er volgden inmiddels zo'n 150 foto's van – meestal – volle borden en een enkele keer 'mam' in actie of een leeggeschraapt bord. Wat is jouw motivatie om dit te doen? Gaat het je vooral om het fotograferen of vooral om je moeder en de gerechten? “Misschien om het tijdsbeeld vast te leggen. Dit gaat natuurlijk ooit stoppen. Op die dinsdagen gaat het natuurlijk ook over andere dingen. Over het leven. Dat vind ik ook het leuke van daar gaan eten: dat je het met je vader en moeder over andere dingen hebt. Langs de gerechten heb je heel veel geschiedenis met elkaar te delen. Verhalen van vroeger. Dat zit aan dat beeld vast. Soms verwerk ik dat in de titel."

Héél veel spruitjes met gehaktbal. HAHAHA. Dat vind ik het allerlekkerst
Ron Vermeeren
gerechtjes-5.jpg
gerechtjes-3.jpg

Typologische inslag

“De foto’s van maaltijden hebben een typologische inslag. Ik werk veel seriematig. Ik style er vrijwel niks aan en gebruik elke keer hetzelfde kader. Het is zoals mijn moeder het bord vol schept. Voor de foto draai ik wel eens als ik dat er beter uit vind zien. Door die typologie zie je dat bepaalde gerechten er voor de eerste keer inkomen. En bijvoorbeeld dat macaroni er in al die jaren maar twee keer in zit. Er zitten wel meer dubbele gerechten in. Héél veel spruitjes met gehaktbal [moet hard lachen]. Dat vind ik heel lekker. Dan zegt ze wel eens als ik fotografeer ‘het is weer een gehaktbal’. Ik vind het leuk het puur te fotograferen. Naturel, zo hoort het. Geen opsmuk. De keuken zoals het heel lang was met alles vers. Mijn vader schilt de aardappelen. Het is nog wel echt traditioneel. Mijn moeder is echt de baas in de keuken.”

Je vindt het account van Ron en de gerechten van zijn moeder op:
instagram.com/ronvermeeren

Geschreven door
Eline Dekker
Volg ons op